Rocarta-online

Targu Neamt


[Cuprins]

Date generale

Oras in Judetul Neamt, 22500 locuitori, situat pe valea paraului Ozana, in Depresiunea Neamt, la poalele Dealurilor Subcarpatice; 370m altitudine. Localitatea Targu Neamt, in a carei vatra s-au gasit urme de locuire din toate epocile - incepand cu neoliticul - s-a dezvoltat in stransa legatura cu Cetatea Neamt (mentionata documentar in 1395), fiind atestata ca targ de bovine in 1408. Infloritor in vremea lui Stefan cel Mare, cand era principalul centru de schimb din aceasta parte din Moldova, Targu Neamt incepe sa decada si devine un modest oras in secolele urmatoare. In prezent se inscrie printre centrele economice si social-culturale insemnate din aceasta parte a tarii si un foarte atractiv centru turistic.

Casa Arcasilor

Principalele obiective turistice

- Cetatea Neamt, construita pe o inaltime cu pante abrupte ce domina valea raului Neamt si faciliteaza supravegherea pasului Tulghes si a drumului spre Suceava,se datoreaza domnitorului Petru I Musat, care a ridicat aici un castel cu forma patratica, inconjurandu-l cu un zid gros de 3m, din piatra, si cu un sant adanc. Stefan cel Mare adauga edificiului un al doilea rand de ziduri pe partea nordica (singura expusa atacurilor din afara), pe care le doteaza cu 4 bastioane semicirculare adaptate tragerilor de artilerie, inalta zidurile vechi la 20m, sapa un sant in partea de nord, peste care construieste un pod lung sustinut de 9 picioare din piatra, inalte de 8m, extinde vechea cetate prin construirea de noi incaperi. Cetatea devine, astfel, de necucerit, rezista atacurilor si asediilor turcilor si polonezilor. Se ruineaza apoi treptat, dar este restaurata in perioada 1963-1970. Astazi, vestita cetate din vremea lui Stefan cel Mare impresioneaza pe orice vizitator prin zidurile sale masive, groase de 3-4m, si prin crenelurile ce ating 25m inaltime; - Muzeul de Istorie, in care sunt expuse monede, arme, sigilii, ceramica, obiecte de podoaba, inscriptii si documente vechi etc.; - Muzeul memorial Ion Creanga, amenajat in cladirea situata in fostul sat Humulesti, azi inglobat orasului, in care a locuit marele nostru scriitor; - Casa Veronica Micle, in care s-a nascut si a copilarit poeta.

Regiunea inconjuratoare

- Vanatori-Neamt, localitate rurala, veche asezare de razesi careia i s-a incredintat apararea Cetatii Neamt, muzeu memorial Mihail Sadoveanu; biserica din lemn ce dateaza de la inceputul sec. XIX, cu turle bulbate; - Oglinzi, localitate rurala, statiune balneoclimatica locala, cu ape foarte concentrate clorurosodice, sulfatate si cu namol sapropelic mineral, indicate in afectiuni ginecologice si ale aparatului locomotor; - Grumazesti, localit. rurala cu numeroase case ce au frumoase traforuri in lemn, renumit centru pentru tesutul covoarelor cu modele traditionale, pentru prelucrarea lemnului (in special mobilier rustic) si pentru practicarea unor jocuri populare de traditie; aici exista si un parc dendrologic; - Manastirea Neamt - Manastirea Secu - Manastirea Sihastria - Schitul Sihla - Manastirea Agapia si Manastirea Varatec - Manastirea Horaita - statiunea Baltatesti

Domenii


Click here to access the EduSoft website